ASUS G73J – Laptop de gaming sau statie grafica? [Review]

de: Radu Neagu
11 01. 2011

Asta e intrebarea de fapt, pentru ce ati folosi un sistem care detine 12GB memorie RAM si un processor cu 8 nuclee? Dar cum ar fi sa va mai spun ca acest sistem este de fapt un laptop? Maricel desigur si destul de greu, insa este totusi un laptop.

G73J ne-a impresionat din primul moment in care a ajuns la noi. Un monstru de culoare neagra cu o configuratie de neimaginat. Nu este foarte nou insa nici foarte vechi modelul. Exista o varianta anterioara ce detinea o placa rafica AMD Radeon HD 5870 insa cel testat de noi este dotat cu o placa grafica Nvidia GTX460. Designul este inspirat dupa cum spune si producatorul din structura unui avion de vanatoare. Se deosebeste de orice alt laptop prin acest aspect. Pare putin mai gros decat un laptop Alienware (etalonul, pana acum pentru acest tip de produse) insa detine o serie de elemente ce il supraetalaeaza pe acesta.

Prima data cand l-am luat in mana materialul mi s-a parut destul de slab din punct de vedere calitativ. Dupa cateva minute de folosire am inceput insa sa observ o mare parte din imbunatatirile pe care le detine fata de orice alt laptop de gaming. In primul rand, tastatura are un layout simplu, elegant si este completa, are de asemenea si partea numerica din dreapta. Tastele sunt rigide, bine construite, toata structura nu se flexeaza atunci cand apesi pee a, un lucru foarte important pentru orice sistem. Cursa tastelor este destul de redusa iar raspunsul acestora atat lascris cat si la jocuri este foarte bun. Pentru o vizibilitate crescuta in conditii de seara acestea sunt illuminate de dedesubt, cu o lumina alba discreta. Inclinarea tastaturii spre partea din fata ofera o ergonomie ridicata, pozitia mainilor fiind foarte mult avantajata de acest tip de constructie.

Touchpad-ul este un alt element de constructie caruia mai putini producatori ii ofera atentia cuvenita. Multi dintre acestia considera ca un mouse este imperativ pentru un laptop iar touchpad-ul este doar in cazuri de urgenta in care chiar nu ai loc sau nu stai la o masa cu laptopul. Ei bine, aici gresesc, care mai e frumusetea unui laptop daca nu sa il porti cu tine de cate ori vrei si de asemenea sa stai tolanit in pat sau intr-un sezlong cu el in brate. Acesta este de dimensiuni generoase si, foarte important, este pozitionat aproape central. Suprafata este foarte fina si sensibila iar butoanele usor de apasat si de asemenea cu dimensiuni mari. In concluzie, pot spune ca touchpad-ul este unul dintre cele mai reusite de pana acum (l-am scos din ecuatie pe cel de la Apple normal desigur – fara nici o aluzie rautacioasa insa pana acum mi s-a parut cel mai bun).

Wristpad-ul este acoperit cu un material cauciucat, foarte dur, care insa impedica mainile sa transpire si de asemenea are o aderenta foarte buna, lucru esential pentru un gamer pasionat.

Carcasa este din material plastic, insa contine si elemente de magneziu pentru a ii mai scadea putin din greutate si a obtine o constructie mai solida si mai robusta. Ce am apreciat farte mult la aceasta este, desigur, designul. Multi dintre cunoscatori, si nu numai au sesizat poate ca laptopul pe care il folosesc se incinge cateodata atat de mult ca nu mai poate fi tinut pe genunchi si chiar devine deranjanta folosirea lui pe masa in situatia in care aerul cald este evacuat prin laterala acestuia. De asemenea tastatura unor laptopuri mai puternice atinge si ea o temperatura deranjanta. Toate aceste neajunsuri, ale laptopurilor puternice in general, au fost rezolvate in cazul lui G73J.

Sistemul de racire este in asa fel gandit incat nu afecteaza deloc utilizatorul si in pofida dimensiunii sale reuseste sa fie si silentios. Da, am zis corect, silentios. Ei bine aici discutam de cazurile in care sistemul nu este folosit in mod intensiv, insa chiar si atunci nivelul de zgomot nu este deranjant. Pentru ca acestea sa fie realizabile s-au folosit radiatoare de dimensiuni generoase, de asemenea si ventilatoare mai mari, in numar de 2, unul pentru chipset-ul grafic si unul pentru procesor, principalele elemente generatoare de caldura. De asemenea fluxul de aer este preluat prin fantele din partea frontala, chiar sub margine si directionat catre partea posterioara unde este evacuat prin doua fante de dimensiuni „foarte generoase”.

Diplay-ul are o diagonala de 17.3 inci, la o rezolutie Full HD. Acest lucru te face cateodata sa uiti ca esti totusi in fata unui notebook. Este drept, nu toate modelele vor avea aceasta diagonala insa pentru pasionati aceasta se poate comanda direct la producator. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte buna, panoul este de tip glossy insa nu reflecta foarte multa lumina si este destul de vizibil datorita iluminarii de tip LED precum si a culorilor foarte bune si a contrastului ridicat. Luminozitatea lasa putin de dorit insa este un compromis care nu afecteaza atat de mult.

Placa grafica este de tip nou, chiar foarte nou am putea spune. Sub capota acestuia se regaseste un model ceva mai special al cipului GTX460 ce detine nu mai putin de 1.5 GB memorie grafica. Predecesorul acestuia era dotat cu o placa grafica AMD Radeon HD5870, tot o placa compatibila DirectX11. Procesorul este un Core i7 740QM iar cantitatea de memorie RAM DDR3 este de 12 GB. Da, modelul de varf va avea o memorie maxima de 12 GB. Ne intrebam chiar si la inceputul articolului daca acest laptop este destinat gamingului sau prelucrarii grafice. Avand in vedere ca nu exista vre-un joc optimizat sa foloseasca atata memorie RAM tindem sa credem ca este construit cel putin pentru ambele scopuri. Modelul standard va veni cu 4 GB, doritorii putand sa specifice o cantitate mai mare in momentul achizitionarii. De asemenea, nici HDD-urile nu ofera o capacitate medie de stocare, vorbim aici de 2 HDD-uri de 500 GB fiecare ce pot fi configurate intr-o matrice RAID pentru a spori si mai mult performantele sistemului. In plus, se poate alege optiunea cu o unitate de stocare SSH, adica un hibrid intre un HDD si un SSD, mai exact este vorba de un HDD ce detine o memorie rapida de 4 GB pentru bootarea sistemului de operare.

[table id=51 /]

Sunetul este puternic, curat si nu distorsioneaza nici la un nivel mai ridicat. Dispunem de 2 difuzoare deasupra tastaturii precum si de un subwoofer sub carcasa acestuia. Nu vom avea un bass puternic insa prezenta acestui subwoofer pe notebook, la fel ca si la alte modele este conceputa pentru a acoperi cat de cat si gama de frecvente joase, pe langa cele medii si inalte ale difuzoarelor normale de laptop.

Sistemul de securitate nu include un cititor de amprente sau cine stie alta solutie de logare securizata ci un cip special conceput pentru localizarea acestuia. Nu este un cip GPS ci un emitator radio care emite un semnal odata ce este activat, semnal detectat de masinile de politie. Suna interesant nu? Din pacate le va trezi interesul doar celor din SUA pentru ca la noi sistemul LoJack nu va fi activ.

Concluzie

Ei bine, in primul rand am fost placut impresionat de calitatea constructiei si ingeniozitatea de care au dat dovada inginerii de la ASUS pentru a rezolva mai ales problema racirii acestuia. Se incalzeste foarte putin tinand cont de configuratia prezenta si este destul de silentios in momentul in care te joci. De asemenea trebuie sa tinem cont ca aceasta combinatie va ajuta foarte mult in timp la cresterea fiabilitatii acestuia, rata de defectare fiind mult mai mica. Avand totusi in vedere sistemul de racire complex, ca si la orice alt laptop, odata pe an este recomandata curatarea acestuia, de preferabil intr-un service autorizat pentru a ii mentine fiabilitatea, temperatura scazuta de functionare precum si zgomotul redus. Sunt intr-adevar putin dezamagit ca sistemul anti-furt nu functioneaza si la noi in tara, pentru un laptop de calibrul acesta mi-as fi dorit sa il recuperez in cazul unui furt. Pretul este de aproximativ 5500 Lei pentru o configuratie cu numai 4 GB RAM procesor Core i5 460M si 1 TB stocare insa poate depasi cu usurinta 6000 Lei pentru o configuratie mai puternica. Trebuie sa va spun ca totusi acesta m-a surprins, ma asteptam sa ajunga la 7000-8000 Lei pentru o configuratie medie insa este de departe mai ieftin decat o configuratie Alienware.

Performantele acestuia pot fi observate in tabelul de mai jos, putem vedea ca va face fat cu usurinta aproape oricarui joc la o rezolutie FullHD.

[table id=52 /]

Va voi lasa de asemenea in compania unai galerii foto complexe pentru a admira mai indeaproape aceasta bijuterie tehnologica care va face fericit si pe cel mai inrait gamer.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus g73jw photos/|width=480]